top of page
Αναζήτηση
Dr. Spyridon Chalikias

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΚΥΗΣΗ

Ιατρός, Παθολόγος- Ογκολόγος-Εντατικολόγος

κ. Χαλικιάς Σπυρίδων


Συμπαγείς όγκοι κατά τη διάρκεια της κύησης.


Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης ή πρώιμης διάγνωσης; Συμπαγείς όγκοι όλων των οργανικών συστημάτων μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κυήσεως η μετά ένα έτος από τον τοκετό. Υπάρχει πρόληψη –έγκαιρη διάγνωση , αν ακολουθείται όμως ο συνήθης τακτικός έλεγχος και δεν υπάρχει ολιγωρία λόγω της κυήσεως. Εξετάσεις που πρέπει να μην αναβάλλεται η εκτέλεσή τους είναι η μαστογραφία(εξαρτάται από το τρίμηνο της κύησης ),η μαγνητική μαστών σε κάθε ύποπτο εύρημα , το υπέρηχο μαστού με ελαστογραφία ,η βιοψία υπόπτων ογκιδίων με λεπτή βελόνη ,η κολποσκόπηση και η ενδοσκοπικά κατευθυνόμενη βιοψία σε περιπτώσεις μακροσκοπικής βλάβης .


Πόσα νέα περιστατικά εντοπίζονται ανά έτος στη χώρα μας και πως αντιμετωπίζονται; Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά δεδομένα στη χώρα μας ,αλλά από τη διεθνή βιβλιογραφία ανάλογα με τον τύπο του συμπαγούς όγκου κατά τη διάρκεια της κύησης πρώτη θέση κατέχει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του μαστού , κατόπιν η νόσος του Hodgkin και τα μη Hodgkin’s λεμφώματα. Τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 0,02%-3,5%των κυήσεων .Οι κακοήθειες των ωοθηκών ,το μελάνωμα ,οι λευχαιμίες όπως και ο καρκίνος του παχέος εντέρου ,του πνεύμονα και του ενδομητρίου είναι σπανιότατες νεοπλασίες στη κύηση.


Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για την διατήρηση της γονιμότητας πριν την έναρξη της θεραπείας σε μια γυναίκα που κυοφορεί με καρκίνο του μαστού;Η γονιμότητα θα εξαρτηθεί από το στάδιο της νόσου ,τις θεραπευτικές επιλογές που θα προτιμηθούν (χημειοθεραπευτικά φάρμακα-βιολογικοί παράγοντες-ορμονοθεραπεία -ακτινοβολίες )και τον γενετικό έλεγχο που θα γίνει για εύρεση μεταλλάξεων σε γονίδια ( κυρίως BRCA1-2)

Ποιες είναι οι στρατηγικές θεραπευτικής προσέγγισης στο πρώτο στάδιο της κακοήθους νόσου; Ο τρόπος διαχείρησης θα πρέπει να αποφασιστεί από την γυναίκα ύστερα από συζήτηση με τον ογκολόγο που την παρακολουθεί.

Σ αυτό το στάδιο προτιμάται η τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή η οποία θα ακολουθηθεί δυνητικά από επικουρική χημειοθεραπεία η και ανοσοθεραπεία , σε γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως και θα ακολουθήσει ακτινοθεραπεία μετά τον τοκετό. Η θεραπευτική άμβλωση στο 1ο-2ο τρίμηνο δεν προτείνεται πλέον σαν θεραπεία στο πρώτο στάδιο του καρκίνου του μαστού εκτός των περιπτώσεων που πρόκειται για επιθετική νόσο.


Επηρεάζεται η γονιμότητα από την θεραπεία που θα ακολουθήσει μία γυναίκα με καρκίνο στο μαστό και αν ναι από ποιους παράγοντες εξαρτάται; Επηρεάζεται όπως είπαμε παραπάνω από το στάδιο της νόσου και από το θεραπευτικό πλάνο που θα σχεδιαστεί,συμπεριλαμβανομένων του είδους των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων - κάποια φάρμακα έχουν υψηλό κίνδυνο αποβολών,επακόλουθη στειρότητα - ,των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων και των ακτινοβολιών που θα πραγματοποιηθούν .


Υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει μια γυναίκα εάν είναι γόνιμη μετά την θεραπεία; Εάν υπάρχει υπογονιμότητα, ποιες είναι οι επιλογές που έχει μια γυναίκα για να γίνει μητέρα;Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, περιλαμβάνουν δηλαδή έλεγχο σε όλο το φάσμα των αναπαραγωγικών ορμονών της γυναίκας( FSH, LH, Ε2 ,Προγεστερόνη Προλακτίνη ,AMH – Αντιμυλέριος ορμόνη)και απεικονιστικές εξετάσεις όπως Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών και Υστεροσαλπιγγογραφία.Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας πρέπει να αποφασίσει η γυναίκα από κοινού με τον ογκολόγο και τον γυναικολόγο για την περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης η παρένθετης μήτρας,


Πώς εμφανίζεται όμως ο καρκίνος του μαστού σε μια γυναίκα που εγκυμονεί ή θηλάζει; Συνήθως εμφανίζεται σαν ανώδυνο οζίδιο,μια μικρή μάζα δηλαδή την οποία ψηλαφεί κατά την αυτοεξέταση η γυναίκα .


Πόσο καιρό μετά το τέλος των θεραπειών προτείνετε σε μια γυναίκα να μείνει έγκυος;Εξαρτάται από το στάδιο της νόσου όπως και από την επιθετικότητα του καρκίνου .Συνήθως σε μη επιθετικούς καρκίνους στο Ι-ΙΙ στάδιο μετά 2 με 3 έτη και στο ΙΙΙ στάδιο μετά από 5 έτη.


Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά την θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του μαστού; Δεν υπάρχει τεκμηριωμένος κίνδυνος για το έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά το τέλος της χημειοθεραπείας.Βέβαια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η χρονική απόσταση από το τέλοςτης θεραπείας και της σύλληψης, σταθμίζοντας το φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό profilτων φαρμάκων που χορηγήθηκαν , όπως επίσης και ηχορήγηση η όχι ανοσοθεραπείας



38 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Diving Emergencies

留言


bottom of page